A Moringa Oleifera a Moringa nemzetség legnépszerűbb faja. Felsőbb növénytani besorolását tekintve a Moringacae családba és a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe tartozik. Természetvédelmi státuszát illetően nem fenyegett.
Bár az étrend-kiegészítők piacán általában moringa néven ismeretes, a gyógynövényt lóretekfának és tormafának is nevezik. A tormafa név a gyökér tormaszerű ízaromájára utal. A Fülöp-szigeteken malunggay néven ismerik, a tamil területeken a murungai megnevezés népszerű.
Termékajánló: BioMenü Bio Moringa por 125 g
A Moringa oleiferagyorsan növekvő, lombhullatú fa, mely jól tűri a szárazságot. Magassága a 10-12 métert is elérheti, törzsének átmérője akár 45 cm is lehet. Fehéresszürke kérgét vastag parafa* veszi körül, mely megvédi a növény belső szöveteit a mechanikai sérülésektől, a vízveszteségtől és a kórokózoktól.
A moringafa fiatal, szőrös kéreggel rendelkező hajtásai lilás vagy zöldesfehér színt vesznek fel. A fa nyitott koronája lelógó, törékeny ágakból áll, melyek háromszárnyú levelekből felépült tollas lombozatot hordoznak.
Illatos virágait egyenetlen, vékony erezettségű, sárgásfehér szirmok veszik körül. A levelek 10-25 cm-es, karcsú, szőrös száron szétterülő vagy lelógó virágfürtökben nőnek.
A Moringa oleifera virágzása az ültetést követő hat hónapon belül kezdődik. Az időszakosan hűvösebb régiókban a moringa csak évente egyszer, késő tavasszal és nyár elején virágzik (az északi féltekén április és június között, a déli féltekén október és december között).
Az állandó, változatlan hőmérsékletű és folyamatos csapadékot biztosító területeken a moringa évente kétszer, vagy akár folyamatosan is virágozhat.
A moringa egyfajta "multi-purpose" növény, azaz számos különféle módon felhasználható. A fa minden része ehető: nem csupán magvait, gumóit, virágait és gyümölcseit fogyaszthatjuk, de kérge, hüvelye, levelei és gyökere is fogyasztásra alkalmas!
A leveleket frissen vagy szárítva használják, s porrá őrlik. A maghüvelyeket még zölden leszedik, és frissen vagy főzve fogyasztják. A moringa magolaj édes, nem tapad, nem szárad, továbbá ellenáll a savasodásnak. A moringamagot víztisztításra is alkalmazzák. A magok fogyaszthatók nyers (zöld) állapotban, pörkölve vagy áztatva is - az utóbbi a moringatea készítésének első lépése.
A BioMenü BIO Moringa por a fa levelének őrleménye, amely több mint 90 létfontosságú vitamin, ásványi anyagok és tápanyagok kitűnő forrása.
Magas ásványianyag és fehérjetartalmú energizáló vitaminkomplex. A moringa levelek tartalmazzák a legtöbb szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, karotinoidot és szénhidrátot.