Mint azt korábbi írásunkban bemutattuk, a moringa teljes egésze fogyasztásra alkalmas. Az alábbiakban öviden bemutatjuk, mire alkalmazzák hagyományosan a moringa gyökerét, virágait, valamint magjából készült olajat, s hogyan használhatjuk azokat mi magunk a mindennapokban.
Termékajánló: BioMenü BIO Moringa kapszula 60 db
A moringa gyökerét hagyományosan felaprítják, s csípős, "éles" íze miatt fűszerként alkalmazzák. A csípős íz - mely a gyökérben található polifenoloknak köszönhető - a torma aromájához hasonlítható.
A moringa gyökeret hagyományosan tea készítésére is alkalmazzák, mivel értékes hatóanyagai révén számos potenciális egészségvédő hatással bír.
A moringa lilás/zöldesfehér színben pompázó virágai a bengáli gasztronómia tavaszi különlegességei közé tartoznak. A moringa virágot nem elsődleges alapanyagként, inkább az adott fogás ízesítésére, tápanyagtartalmának növelésére használják fel. A hagyományos bengáli köretféle, a Shojne Phuler Chorchori egyik hozzávalója a moringa virág.
A moringa virágokat fogyaszthatjuk nassolnivalóként, ehhez csupán egy semleges ízű olajban kell megsütnünk, 5-6 perc sütési idővel számolva. Forró vízben (szintén 5-6 percen át) áztatva, mézzel édesítve szintén fogyaszthatjuk, mint egzotikus, különleges snacket.
Hozzáadhatjuk salátákhoz is: a friss moringa virágok nem csupán színesebbé teszik az adott fogást, hanem növelik is annak tápanyagtartalmát. A virágból készíthetünk növényi fasírtot is, ehhez mártsuk könnyű tésztába, majd forró olajban süssük aranybarnára.
A moringa virágból dzsem is készíthető, magában vagy más gyógynövények, például hibiszkusz hozzáadásával. A moringa dzsemmel ízesíthetjük a palacsintát, a pirítóst, vagy például a vajas kekszet.:)
Az érett magvak kb. 40%-át kiváló minőségű zsírösszetételű olaj, az ún. ben olaj* teszi ki, mely anyag a finomítást követően hatékonyan ellenáll az oxidatív lebomlásnak. A finomított moringa magolaj tiszta és szagtalan, s ellenáll az avasodásnak. Hatóanyagai emberi és állati fogyasztásra, valamint kereskedelmi célokra egyaránt alkalmassá teszik. A moringa olajával helyettesíthetjük az olívaolajat.
A moringa magolaj nem csupán étkezési célokra használható: alkalmazható biodízelként, kozmetikai termékek összetevőjeként és finom gépezetek kenőanyagaként is.
A BioMenü BIO Moringa por a fa levelének őrleménye, amely több mint 90 létfontosságú vitamin, ásványi anyagok és tápanyagok kitűnő forrása.
Magas ásványianyag és fehérjetartalmú energizáló vitaminkomplex. A moringa levelek tartalmazzák a legtöbb szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, karotinoidot és szénhidrátot.