Miután előző írásunkban röviden összegeztük a Moringa oleifera összetevőivel és értékes egészségvédő tulajdonságaival kapcsolatos fontos tudnivalókat, most ássuk bele magunkat mélyebben a gyógynövény lehetséges jótékony, szervezetre gyakorolt hatásaiba!
A moringa alkotóelemei között számos különféle vitamin és ásványi anyag található meg. A-, C- és E-vitaminokat, továbbá vasat, kalciumot és káliumot tartalmaz, ezen kívül fehérjék és aminosavak forrása.
Az A-, C- és E-vitaminokat antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező anyagok. Az antioxidánsok igen fontos szereppel bírnak szervezetünk egészségének megőrzésében: megkötik és semlegesítik a káros hatású szabadgyököket, ezáltal védik szervezetünket az oxidatív stressz ellen.
A szabadgyökök káros hatása a szervezetet alkotó minden molekulára kiterjed: elősegítik a kardiovaszkuláris problémák és az érelmeszesedés kialakulását, gyorsítják az öregedési folyamatokat, gyengítik az immunrendszert.
Az antioxidánsok akadályozzák a testben természetes módon végbemenő oxidatív folyamatok során keletkező káros melléktermékek (ezek a szabadgyökök) kialakulását és elburjánzását, védik szervezetünket a betegségek kialakulásával szemben és lassítják az öregedési folyamatokat.
A vas legfontosabb feladata az oxigén eljuttatása a szervezetet alkotó sejtekhez, ezáltal a vérképzés támogatása. Vasra van szükség továbbá az immunrendszer, az agy, a vázizmok és a szívizomzat megfelelő működéséhez is.
A kalicum hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához. Elősegíti a szívműködést és a vérkeringést, az idegek és az izmok egészségének megőrzését.
A megfelelő mennyiségű káliumbevitellel hozzájárulhatunk a vesekő és a stroke kockázatának csökkentéséhez, a csontok leépülésének megakadályozásához.
A fehérjék rendkívül fontos szerepet töltenek be szervezetünkben, testünk alapvető építőkövei közé tartoznak. Részt vesznek az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr felépítésében, az immunsejtek hormonok, és enzimek létrehozásában. Hozzájárulnak immunrendszer megfelelő működéséhez.
Az aminosavak fontos szerepet töltenek be az izomzat, a szövetek és a szervek felépítésében, az enzimtermelésben és a fehérjeszintézisben.
Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása révén a moringa por hozzájárulhat a krónikus, gyulladásos betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez. Hagyományosan alkalmazzák például a cukorbetegség kezelésére.
Egyes források szerint a moringa hozzájárulhat az ízületek védelméhez, valamint a szív egészségének megőrzéséhez.
A BioMenü BIO Moringa por a fa levelének őrleménye, amely több mint 90 létfontosságú vitamin, ásványi anyagok és tápanyagok kitűnő forrása.
Magas ásványianyag és fehérjetartalmú energizáló vitaminkomplex. A moringa levelek tartalmazzák a legtöbb szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, karotinoidot és szénhidrátot.